Πυργί: Η παραδοσιακή πλευρά της Χίου

ΧΙΟΣ

Η Χίος είναι ένα από τα ομορφότερα και μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδος με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Πατρίδα της μαστίχας είναι η Χίος. Η μαστίχα, γνωστή για τις θεραπευτικές τις ιδιότητες, παράγεται μόνο στο νότιο κομμάτι της Χίου, στα λεγόμενα μαστιχοχώρια.

Βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο ελάχιστα χιλιόμετρα μακρυά από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Πρωτεύουσα είναι η πόλη της Χίου, γνωστή και σαν Χώρα όπου βρίσκεται και το κύριο λιμάνι του νησιού.ΠΥΡΓΙ

Ο οικισμός του Πυργιού, μακριά από τη θάλασσα κτισμένος και αθέατος απ' αυτήν, είναι ένα μεσαιωνικό χωριό φρουριακού τύπου
Το Πυργί, από τα πιο χαρακτηριστικά και ζωντανά χωριά της Χίου, είναι το μεγαλύτερο όλων των μαστιχοχωρίων αλλά και όλης της Χίου και βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού, 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Είναι ένα πολύ γραφικό χωριό που διατηρεί τη μεσαιωνική του όψη. Στο κέντρο του δεσπόζει ένας μεσαιωνικός πύργος από όπου πήρε και το όνομά του. Εκτός όμως από τον πύργο κάτι άλλο που κάνει το Πυργί να ξεχωρίζει από τα άλλα χωριά της Χίου είναι τα ξυστά. Τα ξυστά είναι γεωμετρικά σχήματα χαραγμένα με πιρούνι πάνω σε ασβέστη στους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών, τεχνική που εισήχθει από τους Γενουάτες.

ΕΘΙΜΑ
Το Πυργί όπως πολλά άλλα χωριά της Χίου έχει τα δικά του έθιμα. Ένα από αυτά είναι οι «Καρκαλούσες», το οποίο γίνεται τις Απόκριες στο Πυργί. Σύμφωνα με αυτό γυναίκες ντύνονται άντρες και το αντίθετο και γυρνούν στα σπίτια διασκεδάζοντας.

Άλλο έθιμο είναι το άναμα του «ΦΑΝΟΥ» (φωτιά που ανάβουν έξω από την Kεντρική Eκκλησία του χωριού, την Kοίμηση της Θεοτόκου) το βράδυ της Ανάστασης. Σχηματίζουν ένα σωρό από ξυλα και οι φλόγες, που ξεπερνούν το ύψος του ναού, δίνουν ένα ξεχωριστό Aναστάσιμο θέαμα.

Σε όλο το νησί πραγματοποιούνται πολλά πανηγύρια. Ενα απο τα μεγαλύτερα και πιο ζωντανά πανηγύρια είναι αυτό στο οποίο γιορτάζεται η Κοίμησις της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) και γίνεται στην πλατεία του Πυργιού όπου έρχονται πολλοί ντόπιοι αλλά και επισκέπτες για να διασκεδάσουν χορεύοντας συρτό και τον Πυργούσικο χορό (ιδιόμορφος και γρήγορος χορός).

Το Πυργί είναι ένα χωριό γεμάτο φυσικές ομορφιές που με τη ζεστή φιλοξενία που προσφέρουν οι κάτοικοι θα κάνουν τη διαμονή σας στο νησί ξεχωριστή!

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το χωριό Βολισσός (Βορειοδυτική Χίο)
Στην κορυφή του λόφου θα βρείτε το μεσαιωνικό κάστρο με τους έξι καλοδιατηρημένους πύργους. Βορειότερα από τη Βολισσό υπάρχει το Μοναστήρι  της Αγίας Μαρκέλλας,  της προστάτιδας της Χίου. Είναι από τα σημαντικότερα μοναστήρια όλου του Αιγαίου.

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ
Στο Πυργί, σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία υπάρχει ένα αξιοσημέιωτο βυζαντινό μνημείο, η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες.

Ανάβατος
Στα δυτικά της Χίου βρίσκεται το καστροχώρι του Ανάβατου.Το χωριό δεν είναι πλέον  κατοικήσιμο αλλά η συνολική μορφή του είναι σε αρκετά καλή κατάσταση.

Εντυπωσιακό είναι και το σπήλαιο των Ολύμπων που βρίσκεται στο νότιο κομμάτι του νησιού, πολύ κοντά στο χωριό Ολύμποι.

Τα Μέστα, ένα γνήσιο μεσαιωνικό χωριό, σχεδιασμένο και χτισμένο σαν ένας λαβύρινθος. Εκεί θα βρείτε την εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη η οποία είναι κτισμένη κατά τη Βυζαντινή περίοδο.

Στην περιοχή του Κάμπου της Χίου όπου βρίσκεται κοντά στην πόλη, θα βρείτε αρχοντικά υψηλής αρχιτεκτονικής, βοτσαλωτές αυλές, μαγγανοπήγαδα και περιβόλια εσπεριδοειδών.

Η Νέα Μονή απέχει 12 χλμ. από την πόλη της Χίου και έχει ανακηρυχθεί μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η Νέα Μονή είναι το σπουδαιότερο μνημείο της Χίου, μοναστήρι με εξαιρετικήs τέχνηs ψηφιδωτά.


ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Το επίνειο του Πυργιού είναι το ιστορικό χωριό του Εμπορειού (5χλμ. από το Πυργί). Στον Εμπορειό θα βρείτε τις εντυπωσιακές παραλίες Μαύρα Βόλια και Φώκι με τα κατάμαυρα βότσαλα και τα πεντακάθαρα νερά.

Για αυτούς που προτιμούν την άμμο μπορούν να επισκεφθούν την οργανωμένη παραλία της Κώμης (3χλμ. από τον Εμπορειό).

Εξαιρετικές παραλίες με καταπράσινα νερά μπορείτε να βρείτε στα Βουρλίδια και στην Αγία Δύναμη.

Στο νότιο τμήμα του νησιού άλλες όμορφές και ίσως πιο μοναχικές παραλίες είναι οι παραλίες Αυλωνιά, Αποθήκα και Τραχήλια.

Ωραίες παραλίες κοντά στην πόλη θα βρείτε στον Καρφά και στην Αγ. Φωτεινή. Στον Καρφά θα βρείτε την οργανωμένη, αμμουδερή παραλία με ζεστά και ρηχά νερά ενώ στην Αγ. Φωτεινή τη βοτσαλωτή παραλία με πεντακάθαρα νερά.

Στο βόρειο κομμάτι του νησιού υπάρχουν οι θαυμάσιες παραλίες του Γιόσσονα, του Ναγού και  η παραλία των Λιμνιών, όπου μπορείτε να απολαύσετε και ένα καλό γεύμα σ’ένα από τα πολλά ταβερνάκια που θα βρείτε εκεί.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΣΤΗ ΧΙΟ

Στην πόλη της Χίου αλλά και στις τουριστικές περιοχές, όπως στο Εμπορειό, στον Καρφά, στο Μέγα Λιμνιώνα , στην Κώμη και τη Λαγκάδα, θα βρείτε πολλές ταβέρνες με καλό φαγητό.

Καλό ψάρι θα βρείτε στη Λαγκάδα , στην παραλία των Λιμνιών στη Βολισσό, στο Λιθί και στον Αγιο Γιάννη Λιλικά.

Κοντά στην πόλη ταβέρνα με εξαιρετική θέα και κουζίνα  είναι το "Απόμερο". Λίγα χιλιόμετρα μακρυά από την πόλη στα Θυμιανά είναι το "Ρούσικο" και ο "Κάμπος" στην ομώνυμη περιοχή. Στον Κάμπο θα βρείτε και το υπέροχο εστιατόριο "Αργέντικο".

Η Χίος διαθέτει και καλή νυχτερινή ζωή με πολλές καφετέριες στο λιμάνι της Χίου, όπως είναι το “Remezzo” και το “Sueno” τα οποία παραμένουν ανοικτά μέχρι τις πρωινές ώρες ως bars.

Υπάρχουν και clubs στην πόλη καθώς και στο Πυργί της Χίου, το “After”, το οποίο κάθε καλοκαίρι κάνει πολλά party με επώνυμους τραγουδιστές.